Ser bundz – czym jest, jak powstaje i gdzie można go kupić?

Ser bundz – czym jest, jak powstaje i gdzie można go kupić?

Wyroby mleczarskie są doskonałym dodatkiem do codziennego menu. Różnego rodzaju kefiry, mleka, jogurty i – w końcu – sery, znakomicie smakują w daniach, jak i spożywane samodzielnie. Wśród nich dużą popularnością cieszą się m.in. wyroby góralskie, przykładowo bundz. Czym jest ten wyjątkowy produkt? Skąd pochodzi i jak się go produkuje? Sprawdź to!

Czym jest bundz?

Pod tą nazwą kryje się ser z mleka owczego. Ma zwykle kształt dużego, okrągłego bochenka. Charakteryzuje się białą (z czasem brązowiejącą), delikatną skórką, pokrywającą całą powierzchnię. Na uwagę zasługuje jego konsystencja i smak. Bundz jest miękki i dość elastyczny. Charakteryzuje się maślanymi i łagodnymi orzechowymi nutami. Niekiedy pojawia się lekka kwasowość.

Skąd pochodzi bundz?

Warto wiedzieć, że ser bundz należy do typowo góralskich wyrobów. Najbardziej kojarzy się go z Podhalem i Podbeskidziem, gdzie wytwarzano go już w XVIII wieku (a być może i wcześniej). Co ciekawe – początkowo był on raczej efektem ubocznym produkcji innych przetworów, gdyż wytwarzano go z nadmiaru mleka owczego. W XIX wieku jednak jego smak został szerzej doceniony i z m.in. podhalańskich wsi trafił na eksport do krajów Europy Środkowej i nie tylko. Obecnie widnieje na liście produktów tradycyjnych Małopolski i Śląska.

Jak produkuje się ten ser?      

Do jego produkcji wykorzystuje się mleko owcze lub kozie, ścinane podpuszczką. W trakcie tego procesu bundz parzony jest w wysokiej temperaturze, a następnie odcedzany i formowany. Od tego momentu ten wyjątkowy wyrób zaczyna dojrzewać. Wytwarzanie go więc wygląda podobnie jak w przypadku oscypków.

Gdzie można go kupić?

Zasadniczo ser ten nabędzie się w wielu różnych sklepach. Nie masz jednak wtedy gwarancji, że nabywasz oryginalny produkt. Często bowiem sprzedaje się jego odpowiedniki z krowiego mleka. Dlatego najlepiej sięgnij do oferty sprawdzonego dostawcy gwarantującego wyroby wytworzone na bazie tradycyjnych receptur.