Jak jeść bundz? Z czym łączyć ten ser? Sprawdź to!

Jak jeść bundz? Z czym łączyć ten ser? Sprawdź to!

Podhale i inne regiony związane z polską kulturą góralską dostarczają liczne smakołyki, jakie chętnie jedzone są przez ludzi z całego świata. Wśród nich zaś znajduje się ser bundz. Choć kiedyś był traktowany jako produkt typowo wiejski, dzisiaj należy do najbardziej pożądanych. A jak go jeść? Dowiedz się tego poniżej!

Bundz na surowo lub grillowany

Opisywany wyrób z mleka owczego spożywa się na najróżniejsze sposoby. Jego walory smakowe i konsystencja w dużej mierze zależą od stopnia dojrzałości. Świeże sery, które nie były sezonowane, przypominają nieco mozzarellę, jednak z biegiem czasu mogą twardnieć. Z tego powodu bundz rewelacyjnie sprawdza się jedzony na surowo, jak i po zgrillowaniu lub upieczeniu, np. na zapiekance warzywnej.

Do jakich dań dodawać bundz?

Przysmak ten znakomicie łączy się z różnymi składnikami. Ser bundz świetnie komponuje się m.in. z pomidorami, oliwą z oliwek, żurawiną oraz rozmarynem i innymi ziołami. Z tego powodu to doskonały wybór np. do różnych sałatek. Jest też idealnym kandydatem do przygotowania wytrawnej tarty, np. ze szpinakiem i cukinią, a nawet z boczkiem. Dobrze sprawdzi się także jako część farszu do pierogów.

Z jakim winem można łączyć bundz?

Jak większość serów, tak i bundz można parować z winem. Jedząc go na surowo, warto wybrać młode, białe wino, charakterystyczne np. dla winnic Północy, w tym m.in. ze szczepów typu riesling czy sauvignon blanc. Jeśli zaś poddasz go obróbce termicznej – postaw na czerwone wino o niskiej zawartości tanin i lekkie w konsystencji. Rewelacyjnie będzie się z nim parować trunek na bazie szczepu pinot noir.

Prawdziwy bundz tylko z mleka owczego!

Decydując się na zakup sera, jakim jest bundz, warto pamiętać, by wybierać oryginalny wyrób. Ten zaś wytwarza się z mleka owczego lub koziego (w zależności od odmiany). Powinieneś więc znaleźć dobrego dostawcę – kupując produkt ze sprawdzonego źródła masz gwarancję pełni smaku i aromatu, cechujących ten wyrób.